Latvijas teritorijā 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā notikušās dzīvās izstādes veidoja tā laika sabiedrības priekšstatus par eksotisko citādību un tika izmantotas kā uzskates līdzekļi evolucionisma un rasu teoriju pamatojumam. Etnogrāfiskās industrijas producētās “tautu karavānas” vai “tautu izrādes”, kā tās dēvēja “Dzimtenes Vēstnesis” (28.04.1912., Nr. 97, 2. lpp.), bija plaši pasākumi. Savukārt frīku (dīvaiņu, kropļu) šovi pārsvarā bija monoizrādes, kuru aktieru vārdi vai pseidonīmi bija plaši zināmi.

Blogā “Par dzīvajām izstādēm Latvijas teritorijā” atspoguļoti LU Latvijas vēstures institūta pētnieces Ilzes Boldānes-Zeļenkovas īstenotā pēcdoktorantūras projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/516 "Etnogrāfiskie un frīku šovi Latvijas teritorijā 19. un 20. gs. mijā – starp zinātni, izklaidi un homofobiju” ietvaros sasniegtie rezultāti, iegūtās jaunās zināšanas un pārdomas. 

Aicinām lasītājus izmantot iespēju uzzināt vairāk par zināmajām dzīvajām izstādēm Latvijas teritorijā ar ne-eiropeiskas izcelsmes cilvēku un personu ar ķermeņa anomālijām piedalīšanos, kā arī muzejos un panoptikos (neparastu objektu, vaska figūru krātuvēs) izrādītajiem dzīvajiem eksponātiem.

Blogs.

Jaunāko ierakstu vidū ir tādas tēmas kā:

Dalīties