2023. gada 5. aprīlī plkst. 15.00 LU Bibliotēkā Kalpaka bulv. 4, 1. stāvā tiks atklāta virtuālā izstāde “Dzīvās izstādes Latvijas teritorijā 19. gs. otrajā un 20. gs. pirmajā pusē”.

Izstāde veltīta 19. gs. otrajā un 20. gs. pirmajā pusē sabiedrībā iecienītam izklaides un zināšanu ieguves veidam – etnogrāfiskajām un dīvaiņu (frīku) izrādēm jeb dzīvajām izstādēm. Lai gan tās bija cieši saistītas ar Rietumeiropas valstu īstenoto koloniālo politiku un paredzētas koloniālo impēriju auditorijām, Vācu zemēs radītās etnogrāfiskās industrijas producētās dzīvās izstādes bija skatāmas arī mūsdienu Latvijas teritorijā, īpaši tās galvaspilsētā Rīgā.

Virtuālajā izstādē būs iespējams iepazīties ar rīdziniekiem un pilsētas viesiem pieejamo etnogrāfisko izrāžu piedāvāto ģeogrāfisko un etnisko daudzveidību, kurā Āfrikas kontinentu pārstāvēja ašanti, somālieši un sudānieši, Āziju – indieši, japāņi, ķīnieši un singaļi, Austrāliju – aborigēni un Polinēziju – samoieši. Tāpat – ar Rīgā eksponētajiem pasaules un reģionālā mēroga dīvaiņu žanra aktieriem, tai skaitā kopā saaugušo dvīņu pāriem, bārdainām sievietēm, “īstiem actekiem”, milžiem un mazajiem cilvēkiem. Izstādē ietverta informācija par dzīvo izstāžu organizētājiem, norises vietām un pieejamību.

Izstādes vizuālo materiālu veido avīžu sludinājumi, afišas no LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājuma, kā arī pastkartes no Klemensa Radauera (Austrija) kolekcijas.

Izstāde tapusi LU Latvijas vēstures institūtā īstenotā pēcdoktorantūras projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/516 "Etnogrāfiskie un frīku šovi Latvijas teritorijā 19. un 20. gs. mijā – starp zinātni, izklaidi un homofobiju" ietvaros sadarbībā ar LU Bibliotēku.

Dalīties